Skip to main content

Last van knieklachten

Knieklachten zijn veel voorkomende klachten. Het kniegewricht wordt in het dagelijks leven en tijdens sporten relatief veel belast. De knie moet flexibel en stabiel tegelijk zijn. De knie verwerkt veel kracht bij het afzetten en landen van uw lichaam.

Wilt u hulp bij uw knieklachten?
Neem dan contact op met Fysio-Aktief.

Of maak online een afspraak via ons patiëntportaal.

Hoe ontstaan knieklachten?

De meeste knieklachten ontstaan acuut of door overbelasting. Acute klachten hebben meestal betrekking op de meniscus en kruisbanden. Bij overbelasting klachten gaat het meestal om spieren en pezen. Knieklachten kunnen daarnaast chronisch zijn of ontstaan door slijtage.

Met name bij sportbelasting zien wij regelmatig knieklachten ontstaan, hierbij valt te denken aan letsel aan de kruisbanden, binnenste en buitenste knieband en/of de betrokkenheid van de meniscus.

Behandeling van knieklachten

In een gesprek gaan we na of er sprake is van acute klachten, chronische klachten of knieklachten door overbelasting. Na onderzoek en diagnose stelt de fysiotherapeut een behandelplan met u op. Bij Fysio-Aktief worden sporters door actieve training optimaal begeleid naar return to sport.


Specialisaties bij knieklachten

Om knieklachten te verhelpen passen wij de volgende specialisaties toe. Op basis van uw specifieke klacht bieden wij een persoonlijk behandelplan aan.

Kijk verder via de relevante specialisaties of neem contact op om een afspraak te maken.


Veel voorkomende knieklachten

Gescheurde binnenste knieband

Letsel aan de binnenste knieband ontstaat als er (plotseling) grote kracht komt op de buitenzijde van de knie. Door de kracht op de buitenzijde wordt de binnenzijde van de knie uit elkaar geduwd en komt er grote druk op de binnenste knieband. Als de druk te groot wordt, kan de knieband worden uitgerekt of zelfs scheuren. Scheurt u de binnenste knieband, dan voelt u pijn aan de binnenkant van de knie. De knie is gezwollen en kan instabiel aanvoelen. De meeste mensen met een gescheurde binnenste knieband kunnen ondanks de pijn nog wel lopen. Letsels aan de binnenste knieband worden ingeschaald in drie gradaties: Graad 1 binnenste knieband letsel: overrekking van de binnenste knieband met lichte pijnklachten. Er is geen duidelijke instabiliteit van de knie. Graad 2 binnenste knieband letsel: gedeeltelijk gescheurde binnenste knieband waarbij de continuïteit van de band wel is behouden. De afzonderlijke vezelbundels zijn gescheurd en/of opgerekt en er is een geringe instabiliteit. Graad 3 binnenste knieband letsel: volledig afgescheurd binnenste knieband waarbij er geen sprake meer is van continuïteit van de band en er sprake is van een duidelijke instabiliteit van de knie. Letsel aan de kniebanden wordt behandeld door het ondersteunen door een brace of zwachtel. Als de ontsteking afneemt, moet de knie geleidelijk belast en getraind worden. De fysiotherapeut helpt bij het doen van de juiste oefeningen op weg naar een normale belastbaarheid.

Scheur in de meniscus

De binnen- en buitenmeniscus zijn belangrijke schokdempers en stabilisatoren van het kniegewricht. Een scheur in de binnen- of buitenmeniscus komt door letsel van de knie terwijl het onderbeen het gewicht draagt. Op oudere leeftijd ontstaat letsel aan de meniscus door langzame slijtage en vermindering van de elasticiteit. Bij jongvolwassenen ontstaan meniscusscheuren vaak door sporten.

Een meniscusscheur kan optreden in combinatie met letsel aan de voorste kruisband of de binnenband. De pijn is er meestal dag en nacht en verergert bij hurken, traplopen of draaien. Schiet een deel van de kapotte meniscus los, dan kan dit klem raken in het gewricht. U kunt de knie dan niet meer strekken.

Verdraaiing in de knie

Bij een verdraaiing van de knie, ook wel Mediaal Collateraal Ligament genoemd, wordt de binnenkant van de knie opgerekt door een plotselinge zijdelingse beweging. Bijvoorbeeld tijdens het sporten. Het letsel kan leiden tot een instabiel gevoel bij zijdelings bewegen van de knie. Bent u er op tijd bij, dan kan het letsel volledig genezen. Heeft u uw knie verdraait, dan voelt u pijn aan de binnenzijde van de knie. Soms heeft u ook een bloeduitstorting. Het letsel gebeurt vaak bij pivot sport (sporten met veel draaibewegingen zoals voetbal, hockey, korfbal en zaalsporten).

De verdraaiing van de knie wordt ingedeeld in 3 gradaties:

  1. Graad 1: alleen pijn zonder instabiliteit. Dit gaat vanzelf over binnen 4-6 weken.
  2. Graad 2: matige instabiliteit. Dit herstelt niet vanzelf.
  3. Graad 3: ernstig letsel met forse zijdelingse instabiliteit van de knie. Dit herstelt niet vanzelf.

Letsel die vallen binnen graad 2 of 3 moeten snel gediagnosticeerd worden en kunnen herstellen met een kniebrace ter stabilisatie.

Knieartrose
Artrose van de knie ontstaat bij overbelasting en veroudering. Soms gaat het gepaard met ontstekingsverschijnselen. Dan is de knie rood en gezwollen en ervaart u pijn. Knieartrose ontstaat door degeneratieve veranderingen van het kniegewricht bij het ouder worden. Een hoger lichaamsgewicht zorgt ook voor meer problemen met de knie, omdat de knie dan zwaarder wordt belast. Knieartrose wordt behandeld door fysiotherapie. In geval van (ernstig) overgewicht, is afvallen erg belangrijk.
Patellofemoraal pijnsyndroom
Het patellofemoraal pijnsyndroom is irritatie achter de knieschijf aan de voorzijde van de knie. U voelt deze irritatie bij het buigen van de knie. Het pijnsyndroom komt door traplopen, fietsen tegen de wind in of hurken. Het komt op alle leeftijden voor; bij meisjes iets vaker voor dan bij jongens. Dit kan komen door houdingsafwijkingen van de knieën. Door fysiotherapie en het aanbrengen van medical tape kan het pijnsyndroom worden verholpen.
Jumpers knee (springersknie)
Een kniepeesontsteking is een veel voorkomend sportletsel. Het komt voor bij springsporten zoals basketbal en volleybal, en bij voetballers en hardlopers. Vandaar de naam jumpers knee.
Voorste kruisbandletsel

De voorste kruisband is één van de vier stabiliserende banden van de knie. De voorste kruisband verbindt de achterkant van het bovenbeen met de voorkant van het scheenbeen. De voorste kruisband zorgt ervoor dat het scheenbeen niet naar voren kan bewegen ten opzichte van het bovenbeen en dat het scheenbeen niet te ver kan draaien ten opzichte van het bovenbeen. De voorste kruisband geeft dus stabiliteit aan de knie bij voor- en achterwaartse bewegingen en bij draaibewegingen. Ook ondersteunt het de binnen- en de buitenband.

Een gescheurde voorste kruisband is ernstig letsel. Vaak is er ook letsel aan andere banden, de meniscus of het kraakbeen. Het letsel aan de voorste kruisband door sporten, zoals veldvoetbal en zaalsporten (basketbal, handbal, korfbal).

De fysiotherapeut kan helpen door meer stabiliteit te bieden. Is er meer nodig, dan wordt besloten tot reconstructie van de voorste kruisband via een operatie. Via een knie-kijkoperatie wordt de gescheurde kruisband vervangen door een eigen pees. Voor optimaal herstel werkt Fysio-Aktief met u aan revalidatie.

Onze specialisten die uw knieklachten behandelen

De getoonde specialisten zijn gespecialiseerd in knieklachten en zullen u met uw klacht helpen.

Paul den Hollander
René Verbeek
Jesse Huurman
Julian Verbeek
Malou Spoelstra

De weg naar een betere gezondheid

Bent u benieuwd of de therapeuten van Fysio-Aktief u kunnen helpen? Heeft u een specifieke klacht of doorverwijzing van een arts of specialist? Neem nu contact met ons op en maak een eerste afspraak. De therapeuten van Fysio-Aktief staan voor u klaar!

Of maak online een afspraak via ons patiëntportaal.