Fysiotherapie

De fysiotherapeut is de specialist als het gaat om het houding- en bewegingsapparaat. Wanneer u klachten heeft aan uw spieren, banden en/of gewrichten kan hij u helpen in de weg naar herstel. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer u fysiek overlast bent of als u moet herstellen na een operatie of een blessure.

Na beoordeling van de klacht(en) wordt er in overleg met u een behandelplan opgesteld. Dit plan rust altijd op basis van de meest recente onderzoeken en inzichten.

De fysiotherapeuten die werkzaam zijn bij Fysio-Aktief zijn of worden opgeleid tot Master (MFT/MMT) of verbijzonderd fysiotherapeut. Zo kunt u er zeker van zijn dat wij u de beste zorg kunnen leveren.

Wij zijn aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en de Vereniging voor Vrijgestelde Fysiotherapeuten.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak plannen?

Afspraak maken

Manuele therapie

Voelt u stijfheid en/of belemmeringen in uw gewrichten? Dan is manuele therapie nuttig. Manuele therapie is zeer geschikt voor het behandelen van patiënten met klachten aan hun gewrichten in armen en benen en de wervelkolom. Vooral bij complexere- of lang bestaande klachten is het raadzaam om een manueel therapeut te raadplegen.

Onze manueel therapeuten zijn allemaal in het bezit van een mastertitel (MPT/MFT). Alle toegepaste manuele therapie is daardoor gebaseerd op de laatst beschikbare wetenschappelijke- en klinische bewijs.

Kaakfysiotherapie

Heeft u moeite om uw mond normaal te openen? Heeft u pijn of ervaart u vermoeidheid bij de kauwspieren? Deze pijnklachten en/of functiestoornissen kunnen worden behandeld door een kaakfysiotherapeut. Kaakfysiotherapie helpt bij gezondheidsproblemen rondom hoofd en hals.

De kaakfysiotherapeut is deskundig op het gebied van het kauwstelsel (kauwgewricht, kauwspieren en het gebit). Hoofdpijn en nekklachten kunnen afkomstig zijn uit het kaakgewricht. Door een bewegingsonderzoek stelt onze fysiotherapeut vast of het kaakgewricht verantwoordelijk is voor de klachten.

Na het onderzoek wordt er een behandelplan opgesteld, daarbij geven wij adviezen en oefeningen.

Fysio-Aktief is lid van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie en Tandheelkunde (NVFT).

U kunt ook zonder verwijzing van de huisarts of tandarts een afspraak maken bij de kaakfysiotherapeut.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak plannen?

Afspraak maken

Psychosomatiek

Wat doet de psychosomatisch fysiotherapeut?

De psychosomatisch fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat, waarbij sprake is van:

  • chronische pijnklachten of (te) lang aanhoudende klachten
  • onverklaarde klachten
  • depressie en/of angststoornissen
  • burn-out

Lichaam en geest, een onafscheidelijk duo

Bij gezondheidsklachten zonder duidelijk lichamelijke oorzaak wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem. Terwijl er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn. Veel mensen vinden dit verwarrend en gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken.

Specialist in de behandeling van psychosomatische klachten

Psychosomatische fysiotherapeuten zijn gespecialiseerde fysiotherapeuten in het behandelen van klachten die samenhangen met stress, en klachten als pijn en vermoeidheid waarvoor geen direct lichamelijke oorzaak kan worden gevonden. Vaak is er dan sprake van “psychosomatische klachten”: lichamelijke klachten waarbij psychische en sociale factoren een rol spelen. Meer dan de “gewone” fysiotherapeut heeft de psychosomatisch fysiotherapeut aandacht voor zowel de geestelijke als de lichamelijke aspecten die het welzijn van mensen beïnvloeden. Vaak blijkt dat er sprake is van een verstoring van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid, en tussen spanning en ontspanning. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt de cliënt weer in evenwicht te komen, onder andere door middel van oefeningen.

Binnen onze praktijk is Lotte Gerritsen verantwoordelijk voor behandeling van psychosomatische klachten

Afspraak maken

Wilt u een afspraak plannen?

Afspraak maken

Acupunctuur

Acupunctuur is een klassieke Chinese geneesmethode waarbij er kleine naaldjes geplaatst worden op specifieke punten in het lichaam. De naaldjes zorgen ervoor dat bepaalde lichaamsenergieën worden gestuurd. Bij acupunctuur wordt geen gebruik gemaakt van medicatie, daardoor is het een geheel natuurlijke oplossing. Vaak wordt acupunctuur gebruikt als aanvulling op de moderne geneeskunde.

Acupunctuur ziet de ziekte niet als een fenomeen op zichzelf, maar de mens wordt gezien als eenheid van lichaam en geest.

De WHO World Health Organisation heeft een indicatielijst samengesteld waarbij acupunctuur als geneeswijze kan worden gebruikt. U kunt hierbij denken aan:
– hoofdpijn;
– hooikoorts;
– menstruatieklachten;
– lage rugpijn;
– vermoeidheid;
– chronische pijn en dergelijke.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met onze fysiotherapeut / acupuncturist dhr. Sahin Bozkurt. Hij is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA).

Dry needling

Wanneer u last heeft van een pijnpunt in een spier, ook wel knoop in een spier genoemd, kan dit effectief worden opgelost door Dry needling. Door het kort inbrengen van een droge naald in het pijnpunt (triggerpoint) wordt de pijn en/of stijfheid weggenomen.

De fysiotherapeut prikt kortdurend een dunne naald in een spier. Wanneer het juiste triggerpoint wordt geraakt spant de spier zich kort aan en daarna komt de spier langdurig in een ontspannen fase.

Triggerpoints kunt u herkennen aan:
– pijn/stijfheid lokaal in een spier (pijn op afstand);
– bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten;
– verminderende kracht in de betrokken spieren;
– pijn ontwijkend gedrag (anders bewegen);
– rillingen;
– duizeligheid en andere.

Dry needling is geen acupunctuur. Bij acupunctuur worden de naalden voor langere tijd in het lichaam geplaatst, terwijl bij dry needling het triggerpoint kort gestimuleerd wordt. Dry needling wordt vaak gebruikt in combinatie met reguliere fysiotherapie of manuele therapie.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak plannen?

Afspraak maken

Arbeidsre-integratie

Kunt u gedeeltelijk of geheel niet meer werken door uw gezondheidsklachten? Dan bestaat er de mogelijkheid om een arbeidsreïntegratietraject te volgen bij Fysio-Aktief. De gevolgen van langdurige uitval zijn vaak groot, daardoor is het van belang om zo vroeg mogelijk in te grijpen. Hierdoor voorkomt u dat de afstand tot de arbeidsmarkt moeilijk te overbruggen valt.

Gezamenlijk met meerdere hulpverleners wordt er in een kleinschalige omgeving gewerkt aan uw herstel. Dit multidisciplinaire programma bestaat vaak uit behandelingen, coaching en training door een fysiotherapeut, een psycholoog en een casemanager vanuit de verzekeraar.

Ergotherapie

Wanneer u na een ziekte of door een handicap lichamelijke- of psychische beperkingen heeft opgelopen is ergotherapie een oplossing. Ergotherapie is een therapie die zich richt op het weer mogelijk maken van dagelijkse handelingen die plotseling of geleidelijk lastig zijn geworden, niet meer vanzelfsprekend zijn of automatisch gaan.

Denk hierbij aan lichte beperkingen, zoals eten en aankleden. Maar ook complexere handelingen na bijvoorbeeld een ongeluk.

Na het opstellen van concrete doelen wordt er een behandelplan opgesteld. Maar soms is behandeling niet voldoende. Voor sommige oplossingen zijn hulpmiddelen of aanpassingen nodig aan de woon- en/of werkomgeving.

Voor ergotherapie heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts, bedrijfsarts of specialist. Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen.

Binnen Fysio-Aktief Woerden is Marja Hoogesteijn-Uenk werkzaam als ergotherapeut. Haar praktijk Ergotherapie Leidsche Rijn Utrecht behandeld mensen in Leidsche Rijn, Vleuten en Woerden.

Medical taping

Medical Taping concept (MTC) is een Japanse tape methode die vaak wordt gebruikt in de sportwereld. Het wordt vaak ingezet om gewrichten te stabiliseren en spieren te stimuleren.

Deze methode heeft enorme voordelen bij het behandelen en/of voorkomen van sportblessures. Medical tape wordt gebruikt in combinatie met fysiotherapie.

Revalidatie

Bent u recent geopereerd of wordt u binnenkort geopereerd? Wilt u uw spierkracht versterken, pijn verminderen, de belastbaarheid, coördinatie en het uithoudingsvermogen vergroten? Door gerichte oefeningen worden de functies die u nodig heeft in het dagelijks leven hersteld door te revalideren onder begeleiding van Fysio-Aktief.

Na een operatie, maar ook bij herstel na een ongeluk op het werk, of sportletsel is een revalidatie een verstandige keuze. Direct na ontslag uit het ziekenhuis of na verwijzing van de specialist wordt de revalidatieperiode gestart met een intakegesprek. Het is van belang om zo snel mogelijk de mobiliteit en stabiliteit van een bot of gewricht (knie, heup, rug, enkel, schouder, elleboog) op een verantwoorde manier terug te krijgen.

Voet- en beweeganalyse

Heeft u pijnlijke voeten, een hardloopblessure of klachten door overbelasting in uw heup, knie of enkel? Deze klachten en/of blessures kunnen komen door een asymmetrische bekken/heup, knie of voetenstand.

Voor een voet en beweeganalyse wordt er samengewerkt met de podotherapeut. Door een digitale voetscan wordt het type van uw voet bepaald en of er sprake is van asymmetrie. Daarnaast kan er een dynamische loopanalyse (video-opname & drukmeting ) gemaakt worden van uw loop- en beweegpatroon.

Na deze inventarisaties wordt er beoordeeld of een aanvullend zooltje in uw schoen een oplossing kan bieden. Daarnaast krijgt u ook advies over welk type (hardloop)schoenen het beste bij u past. De fysiotherapeut beoordeeld uw actieve (romp)stabiliteit en of er sprake is van beweegstoornissen in de wervelkolom/romp, heup knie en enkel.

Samen met u wordt er een behandelplan opgesteld voor optimalisatie van uw loop en beweegpatroon en voor het vermindering van uw klachten.

Echografie

Echografie (Musculo Skeletal Ultrasound) werkt met het uitzenden en ontvangen van geluidsgolven. De geluidsgolven zijn niet hoorbaar of voelbaar voor mensen en bovendien niet schadelijk voor de gezondheid. Het onderzoek is snel, gemakkelijk en pijnloos voor de patiënt .

Tijdens een echodiagnostisch onderzoek kan er statisch en dynamisch onderzoek plaatsvinden. Door de structuren ”live” in beeld te brengen en de herkenbare klachten te ervaren kan er een zeer nauwkeurige diagnose worden gesteld. Echografisch onderzoek is altijd een aanvulling naast het normale fysiotherapeutisch onderzoek.

Wat kan je met echografie?
Met echografie worden verschillende aandoeningen in beeld gebracht; zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog, een hielspoor of zelfs een slijmbeursontsteking. Tevens kunnen wij bij een zweepslag onderzoeken of er een spierscheur in de spier aanwezig is.

Welke diagnoses kunnen gesteld worden?
Ontsteking
Rupturen (spierscheurtjes)
Vochtophopingen
Dislocaties
Cysten (holtes gevuld met vocht)
Laesies (compleet afgescheurd)

De kosten voor echografie vallen onder de normale vergoeding voor fysiotherapie en vallen binnen de AV (aanvullende zorgverzekering).

Afspraak maken

Wilt u een afspraak plannen?

Afspraak maken